Situatia de urgența cauzata de raspandirea COVID-19 la nivelul tarilor Uniunii Europene, extinsa la nivel global, necesită un management atent din partea autoritatilor, pentru a evita consecințele negative ce se vor reflecta pe piața imobiliara la nivel european.

Măsurile de blocare introduse în diferite țări restricționează specialistii în domeniul imobiliar să își desfășoare activitățile profesionale la adevărata lor capacitate.

Agenții imobiliari nu pot efectua vizualizări (sau acestea sunt grav restricționate) și nu se pot întâlni cu clientii lor iar proprietarii de imobile se tem sa își primeasca clientii în casele lor.
Tranzacțiile existente se confruntă cu incertitudine din cauza dificultăților legate de completarea documentelor lipsa pentru a finaliza tranzactiile de vanzare-cumparare la notariat. Multe institutii de stat și-au suspendat activitatea sau lucrează în regim restrans, într-un anumit program orar sau de câteva ori pe săptămâna. Programul cu publicul este restrictionat.

Acest lucru va conduce la o scădere substanțială a numărului de tranzacții. Managerii de companii imobiliare se confruntă cu reale dificultăți în gestionarea și mentinerea activitatilor imobiliare în aceasta perioada.

Într-un comunicat de presa, CEPI recunoaște dificultatea situației actuale și importanța primordială a respectarii măsurilor de sănătate publică luate de fiecare țara în parte, pentru a depăși cât mai repede aceasta criza.

CEPI dorește însă, sa aducă la cunoștința autorităților naționale și de reglementare UE anumite aspecte, printre care mentioneaza:

1. Majoritatea companiilor active în domeniul imobiliar sunt IMM-uri
și au nevoie de sprijin urgent pentru menținerea și activarea lor pe piața în continuare;
2. Sectorul imobiliar este un sector vital pentru economia europeana ca sursă de investiții și ca un motor de creștere și creare de locuri de muncă;
3. Din punct de vedere financiar, lichiditatea și disponibilitatea fondurilor
sunt fundamentale pentru „sănătatea” pieței imobiliare;
4. Trebuie menținută încrederea consumatorilor de servicii imobiliare în funcționarea și stabilitatea pieței imobiliare, atât pentru vânzări, cât și pentru închirieri.

Este necesar astfel acordarea unui sprijin financiar pentru toate activitățile de afaceri europene inclusiv pentru activitățile de servicii imobiliare cel puțin pentru următoarele luni, pana la sfârșitul anului. 

Piața imobiliară trebuie să funcționeze în continuare în interesul tuturor cetățenilor UE care au nevoie  sa efectueze tranzactii, de cumparare sau de vanzare conform nevoilor acestora, precum și pentru  investitorii imobiliari, pentru dezvoltatori, în aceste vremuri nesigure și dificile.      

          Sa va incarcati cu energie si sanatate!

                        Florin Popovici

Related posts

Leave a Comment