Salut,

Florin sunt si La Multi Ani!

Pe măsură ce tot reflectez la anul trecut, imi revizuiesc totodata si angajamentul meu total de a vă oferi mereu tot ce este mai bun din strategiile și sistemele de lucru pe care eu le-am aplicat pentru a vă ajuta să vă cresteti afacerea și sa va bucurati de viata pe care meritati sa o traiti din plin.

Imi doresc ca 2020 sa fie cel mai bun an al vostru, cu surle si trambite, mai ceva ca in 2019…

Vreau să aveti listari cat mai multe, să vă depasiti toate recordurile personale și să vindeți mai multe case ca niciodată…

Cu toata tehnologia de azi, cu viteza de circulatie a informatilor care ne distrag atentia si ne intrerup din ce in ce mai des concentrarea pe activitatile pe care le avem de facut, intrebarea care se naste este…

Se schimba sau nu, Piata Imobiliara?

Oricare ar fi raspunsul, acesta nu este acelasi pentru toata lumea. Dar indiferent in ce directie ar merge piata, este bine ca tu sa fii pregatit. Daca vrei sa prosperi intr-o piata a schimbarilor, a intreruperilor si a distragerilor de tot felul trebuie sa faci lucrurile diferit de marea majoritate a celor care actioneaza in piata ta.

Nu stiu care este situatia ta:

  1. esti la inceput de drum, adica esti „boboc” si nu stii pe ce lume traiesti si incotro s-o apuci
  2. lucrezi de ceva vreme in imobiliare, din auzite sau dupa ureche si esti total bulversat
  3. esti „veteran” si orice ai face nu ajungi la rezultatele scontate?

dar indiferent in care stadiu te afli, tot ceea ce conteaza insa, este…

Iti iei angajamentul sa realizezi mai mult decat ai reusit pana acum?

Daca raspunsul tau este „DA” inseamna ca a sosit timpul tau …

În fiecare an, peste 25% dintre agenții imobiliari care intra in real estate …renunța iar marea majoritate sunt incepatori. Mai mult, dupa un an, doi, peste 75% dintre agentii noi, nici măcar nu-și pot permite să-și achite taxele si obligatiile ce le revin ca agent!

Și, în același timp, am cunostinte, zeci chiar sute de agenti care în mai puțin de 2 ani au ajuns la cifre de afaceri de zeci de mii sau sute de mii de euro… pe aceeasi piața în care alții eșuează lamentabil.

Cum va explicati? Care este diferența? De ce se intampla asta?

Este de vina piata? Sunt de vina vremurile astea in care traim? O fi de vina tehnologia (bat-o vina…)?

Ce anume face ca majoritatea agentilor imobiliari sa esueze?

Ei bine dragilor, raspunsul la toate aceste intrebari se reduce la 3 motive principale:

  1. Teama de esec
  2. Munca insuficienta
  3. Lipsa unei indrumari eficiente

Voi vorbi despre aceste motive, care dealtfel pot fi evitate, si apoi despre cum poti, ca agent aflat la inceput de drum, sa ai succes garantat.

1) Teama de esec

Primul motiv pentru care majoritatea agenților noi eșuează este teama de esec sau frica de respingere. Si pentru mine aceasta teama de a nu fi respins a fost foarte puternica. Nu-mi placea deloc sa fiu refuzat. Dar in spatele acestei frici se afla de fapt o alta frica, frica de necunoscut iar in mintea noastra avea loc un dialog interior de felul:

„Nu știu ce sa fac… Ce se va întâmpla dacă acest lucru nu o sa funcționeze?” sau „Ce o sa se întâmple dacă se supara pe mine? Și dacă gresesc? „, și dacă… dacă…, și dacă…?

Fricile se nasc in noi atunci cand facem lucruri noi care ne scot din zona noastra de confort, cand dam gres si ne pierdem încrederea in noi… Si uite asa gandim ca este mai usor sa renuntam decat sa infruntam necunoscutul.

Este usor sa intri in imobiliare dar e la fel de usor si sa iesi.

2) Munca insuficienta

Agenții nu reușesc pentru că nu sunt dispuși să muncească suficient de mult. Aud destul de des: „Ce am de facut este mai dificil decât am crezut și vad ca am mai mult de lucru decât mă așteptam!”

Asta nu inteleg… începi o afacere nouă. Te bagi ca agent imobiliar la o agentie sau ești freelancer, ceea ce înseamnă că ești propriul tău șef. Ai ocazia să construiesti o afacere prin care sa ai venituri nelimitate…Și ești supărat pentru că va trebui să muncești mai mult?

Dacă nu ești dispus să muncești destul de mult pentru tine atunci du-te si angajeaza-te in alt domeniu, pentru ca nu trebuie decât să muncești și să faci exact ceea ce ți se spune, și poți să te descurci si cu mai puțina muncă. In schimb daca vrei sa ai succes in viata, in imobiliare poti face o carieră si da, va trebui să faci unele lucruri care sunt uneori grele și va trebui si să muncesti mai mult.

Agenții, de cele mai multe ori doar încearcă, dar nu sunt dispuși să depună efortul necesar. Poate au crezut că va fi ușor. Pentru ca le plac oamenii si le place sa comunice cred ca e de ajuns. Ca vor avea de prezentat case oamenilor si gata, o sa castige bani. Cred ca asta-i tot. Dar nu-i numai atat, ei afla pe parcurs ca e mai greu, ca trebuie să construiasca de fapt o afacere. Trebuie să găseasca clienți. Trebuie sa construiasca o relatie cu ei. Daca-si spuneau: „ Am crezut doar că voi avea de arătat case și voi scrie oferte” și au crezut ca este atât de ușor… s-au inselat. A face imobiliare este de fapt o afacere. Si necesită efort.

3) Lipsa unei îndrumări eficiente

Cea de-a treia provocare pentru agenții noi care sunt dispuși să se confrunte cu temerile lor si să muncească suficient, este lipsa unei îndrumări eficiente. De cele mai multe ori agenții primesc sfaturi greșite sau nu primesc suficiente sfaturi. Și uite așa, agentii încearcă sa-si faca treaba și încearcă, incearca, și încearcă și pur și simplu nu le iese, lucrurile nu funcționează. Și cred că problema este la ei, sau cred că de vina este piața, sau vremurile sau tehnologia și-si spun: „Bai frate, nu funcționează…”. Și renunța.

Și cred că mai sunt multe greșeli care sunt facute ca agenti noi. Iată câteva dintre greșelile pe care le puteți face și vreau să le evitați, în ceea ce privește obținerea unei îndrumări eficiente. Una ar fi ca agenții încearcă să-și dea seama singuri. Cu toții avem ego-ul nostru și vrem să dam bine și vrem să facem lucrurile in felul nostru. Iti spui: „Am vazut care-i treaba. Pot face si eu asta. Am internet, site, facebook. Am YouTube. Îmi dau seama… și încerci… Dar la inceput esti aproape la fel ca vanzatorii care vor sa-si vanda singuri casa adică crezi că poti face acest lucru de unul singur. Crezi ca nu ai nevoie de ajutor și încerci să reinventezi roata și-ti zici ca funcționează. Ei bine, poti lucra si asa dar o să dureze mult mai mult timp și probabil că vei pierde si mult mai mulți bani încercând să-ți dai seama singur.

O alta greseala ar fi ca agentii au încredere că un agent coleg ii va ajuta. Uneori poate fi adevarat. Dar de cele mai multe ori colegul este prea ocupat cu ale lui, sau poate nu mai vinde el și nu știe ce sa mai faca, sau poate face vanzari si poate crede ca de fapt tu concurezi împotriva lui. Foarte posibil. Sau poate întrebi tu pe colegii tăi din birou ceva și probabil nu primesti raspunsul pe care ți-l dorești ori ceea ce a funcționat pentru ei poate să nu funcționeze pentru tine… Așa că nu obții îndrumarea de care ai nevoie. O să ai parte de sfaturi nu tocmai bune care nu sunt cu adevărat productive și care te pot canaliza pe un drum prost.

Deci, cum poti avea un succes garantat ca agent nou, astfel încât să nu eșuezi ca majoritatea agenților?

Gândiți-vă un pic, dacă cca.75% din totalul agenților imobiliari esueaza si cam în doi ani trei sferturi dintre agenții imobiliari se lasa, tu care doresti să reușesti ce ar trebui să faci? Răspunsul este ca trebuie să faceti ceva diferit.

  • Gasiti o agentie care are un brand pe piața, un program de traininguri interne; o agenție care investeste in pregatirea agentilor și are agenti imobiliari instruiti. Stati in preajma lor. Observati cum se comporta, ce mod de lucru au, ce fel de proceduri urmeaza, care este sistemul si strategia de vanzari.
  • Alegeti-va un mentor, un coach bine intentionat, care sa va indrume bine. Dacă doriți să aveți succes în imobiliare, alegeti-va cel mai bun îndrumător, manager sau trainer pe care îl puteți găsi.

Și nu vă lasati amagiti că acum aveți tehnologie, că puteti merge pe rețelele de socializare, iar aceasta este una dintre marile greșeli, și găsiti un grup imobiliar și spui cam asa:” Salut! Sunt nou in grup, am o situatie … imi puteti da vreun sfat? ” Și uite asa primesti 100 de sfaturi de la agenți incepatori sau mediocri care poate nu au nici un an pe piata. Unii dintre ei au poate mai mult si unii dintre ei chiar au sfaturi faine. Nu spun că nu sunt de folos, dar credeți că veți obține cele mai bune îndrumări dupa care sa va ghidati?

Deci, cautati cel mai bun trainer, cel mai bun îndrumător pe care puteți. Cineva care rezonează cu tine, cineva cu care sa te conectezi, cineva care știe despre ce vorbeste si care a trecut prin ceea ce treci tu acum la inceput de drum. Si asigura-te că îți place modul în care abordează succesul.

Eu, în anul 2000, cand am intrat in imobiliare, un prieten de-al meu mi-a recomandat o agentie buna din oras. Si in prima zi mi s-a explicat cam cum merg treburile si am fost scos direct pe „campul de batalie” fara nici un fel de pregatire in prealabil. Mi s-a zis ” Lasa ca o sa fie usor, ai sa vezi…” Si am facut imobiliare dupa ureche, dupa cum am vazut la altii cum fac. Nu am avut parte de nici un training, la fel ca toti agentii imobiliari din piata, pentru ca la acea data nu exista nici un fel de educatie in domeniu. Acum in schimb poti sa te antrenezi, poti face cursuri de initiere in domeniu, de specializare sau chiar de calificare ca agent imobiliar. Lucrurile au mai evoluat chiar daca domeniul nu este reglementat de catre stat si pentru cei care doresc sa faca o cariera in imobiliare au surse si resurse de unde sa invete.

Dacă esti agent nou, sau ai ceva vechime stii ca ne aflam pe una dintre cele mai bune piețe imobiliare. Piata a urmat un trend crescator, dpdv al numarului de tranzactii, în ultimii cinci ani. A fost o piață incredibilă și totusi trei sferturi dintre agenții imobiliari inca esueaza. Acum imaginați-vă ce se va întâmpla, si chiar începe să se întâmple de acum, daca piața începe să se contracteze, volumul de vanzari sa scada…

Deci, daca actionati in piata imobiliara, acum este momentul să deveniti absolut determinati, sa investiți în voi înșivă, să iesiti din zona voastra de confort si sa fiti dispusi să vă confruntați fricile și sa găsiti cel mai bun trainer și cele mai bune traininguri, cursuri astfel încât să aveti succesul garantat.

Dacă vrei să ai succes, investește în tine, investește în succesul tău, investește în pregătirea ta.

Ganduri bune,

Florin Popovici

PS. Iti multumesc ca ai avut rabdare sa citesti pana aici. Si am sa te rog ca de obicei sa-mi raspunzi la o intrebare:

Tu ce crezi? Se va schimba piata imobiliara in 2020?

Indiferent care este raspunsul tau, pe mine ma va ajuta mult sa construiesc urmatorul email in care voi vorbi despre turnura pe care o poate lua piata dupa o crestere spectaculoasa si care sunt indicatorii dupa care sa ne ghidam atunci cand analizam piata imobiliara.

 

Related posts

Leave a Comment